FőoldalMenü és asztalfoglalásZarándokút


Hungarian (formal)   English (United Kingdom)

SZENT ERZSÉBET PINCEFOGADÓ ERDŐHORVÁTI

Értékelj minket!
Szent Erzsébet Pincefogadó

Asztalfoglalás: Bőr Tímea Telefon: +36 20 258 44 88   Étlap megtekintése / fotók 

Szép kártya elfogadás erdőhorvátiban Szép kártya elfogadás erdőhorvátiban Szép kártya elfogadás erdőhorvátiban erzsébet utalvány lfogadás erdőhorvátiban

BEMUTATKOZÁS:

A Szent Erzsébet pincében falusi vendégasztal szolgáltatást nyújtunk felszolgálással és asztalszervizzel.


ISMERTETÉS:

A Sárospatakot és Kassát összekötő határokon átnyúló zarándokút Erdőhorváti községen is keresztülhalad, ami nagy megtiszteltetés számunkra és lehetőséget nyújt arra, hogy a zarándokok és turisták megismerhessék községünket és a hegyaljai emberek kultúráját. Vendégeinket  hagyományos ételekkel és italokkal várjuk.
  
SZENT ERZSÉBET EMLÉKHELY:

 Az Erdőhorváti Szent Erzsébet Emlékhelyet Szőke Gábor plébános szentelte fel 2011 évben.
Erdőhorváti Temető utca 3 szám alatt található, régen temetőként használt volt bárói birtok alá behúzódó pince. Külső falán emléktábla található, az előtérben  fali fülkében  Szent Erzsébet képe látható ahogyan adományt oszt a szegényeknek.
  A pince fölött a  XVIII. század közepéig még temetőként használt  területen elvétve még találhatóak olvasható síremlékek katolikus református és zsidó vallás szerint héber nyelven, a temető hatalmas juharfája alatt 1856 évben emelt kereszt tövéből az egész falu belátható. Az úton haladó zarándokok itt Erdőhorvátiban az  emlékhelyen tudnak megemlékezni Szent Erzsébetről, megpihenhetnek, erőt gyűjthetnek útjuk folytatásához, bejegyzéseket olvashatnak és írhatnak a zarándokok könyvébe, melybe az első bejegyzések a nyitó zarándoklat alkalmából kerültek. Információt kaphatnak a zarándokúttal kapcsolatban az érdeklődők megismerhetik Szent Erzsébet életét. Úti füzetüket egyedi bélyegzővel hitelesítjük. Az emlékhely a kijelölt úttól 75 méteres kitérőt jelent.

 A belső pincében falusi vendégasztal szolgáltatás működik, előzetes bejelentkezés alapján kézműves borok kíséretében a régmúlt idők hangulatában.Az ételek a szemközti házban készülnek vendégeink számára. A Komlóskai kabolás kemence alapján épített kemencében melynek az eredetije az országban egyedül a Komlóskai tájházban található. Használunk még régészek középkori hegyaljai leletei alapján rekonstruált, Horvát Kálmán András Fazekas Népi Iparművész által készített borhűtőket, káposzta savanyítót, agyag  fazekakat, szilkéket, kancsókat, agyagbográcsot az ételek készítéséhez.


Számos vendégünk itt találkozik először a zarándoklat lehetőségével a vallási turizmussal nekik szeretnénk segíteni szolgáltatásainkal ahol próbára tehetik magukat akár az út egy szakaszán is. A zarándoklat nem csupán kirándulás, hanem út a lélekhez. Az út során találkozhatnak közép-kori vártemplommal, Árpád-kori Vallon templommal, apátsággal, pálos kolostorral és várakkal melyek máig őrzik történelmünket.